dc.contributor.author | Hladkouski, Victor Ivanovich | |
dc.contributor.author | Kushner, Tatyana Leonidovna | |
dc.contributor.author | Pinchook, Alexander Ivanovich | |
dc.contributor.author | Shepelevich, Vasily Grigorievich | |
dc.contributor.author | Shilko, V. M. | |
dc.coverage.spatial | Брест | |
dc.date.accessioned | 2024-02-14T12:11:33Z | |
dc.date.available | 2024-02-14T12:11:33Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Microstructure and microhardness of Al-7 alloy WT% BI / V. I. Hladkouski [et al.] // Vestnik of Brest State Technical University. – 2023. – № 3 (132). – P. 61–64 : il. – Bibliography: p. 63–64 (12 titles). | |
dc.identifier.uri | https://rep.bstu.by/handle/data/40724 | |
dc.description | Гладковский В. И., Кушнер Т. Л., Пинчук А. И., Шепелевич В. Г., Шилько В. М. Микроструктура и микротвердость сплава Al-7 масс.% BI | |
dc.description.abstract | The microstructure and microhardness of the Al–7 WT % BI alloy crystallized at an average melt cooling rate of ~10 K/s has been studied. Bismuth and iron precipitates are mainly localized at the boundaries of aluminum grains, the average size of which is 40 ?m. Bismuth particles have a spherical shape. The average value of the diameters of their cross sections is 1.5 ?m. The specific surface of grain boundaries is 0.12 ?m-1. The specific surface area of the aluminum-bismuth interface is 0.062 m-1. The microhardness of the alloy is (323 ± 13) MPa and decreases monotonically during isothermal annealing at 150 °C. | |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | БрГТУ | |
dc.subject | aluminum | |
dc.subject | bismuth | |
dc.subject | iron | |
dc.subject | silicon | |
dc.subject | grain | |
dc.subject | microstructure | |
dc.subject | microhardness | |
dc.subject | алюминий | |
dc.subject | висмут | |
dc.subject | железо | |
dc.subject | кремний | |
dc.subject | зерно | |
dc.subject | микроструктура | |
dc.subject | микротвердость | |
dc.title | Microstructure and microhardness of Al-7 alloy WT% BI | |
dc.type | Статья (Article) | |
dc.identifier.udc | 546.62+542.93 | |
dc.abstract.alternative | Исследована микроструктура и микротвердость сплава Al–7 масс.% BI, закристаллизовавшегося при средней скорости охлаждения расплава ~10 К/с. Для изготовления сплава использовался алюминиевый лом, содержащий до 0,3 масс.% кремния и железа. Выделения висмута и железа преимущественно локализованы на границах зерен алюминия, средний размер которых равен 40 мкм. Частицы висмута имеют шарообразную форму. Среднее значение диаметров их сечений равно 1,5 мкм. Удельная поверхность границ зерен составляет 0,12 мкм-1. Удельная поверхность межфазной границы алюминий-висмут равна 0,062 мкм-1. Микротвердость сплава равняется (323±13) МПа и монотонно уменьшается в процессе изотермического отжига при 150 °С. | |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.36773/1818-1112-2023-132-3-61-64 | |